Att göra det gamla nytt

Det finns en stark folkrörelse i Sverige. En folkrörelse som fullkomligt älskar livet på landet – ett liv som många gånger innebär boende i gårdar av olika slag. Ett stort problem är dock att många av dessa gårdar som finns är förfallna, med material som genom året har tillåtits förvittra och förstöras. Det är ett problem som har drabbat många gårdar, ett problem som har inneburit att man många gånger rivit bort dessa gårdar istället för att kunna renovera upp dem och göra dem fina på nytt. Det är ledsamt att se varje gård rivas, för att i vissa lägen ersättas med moderna villor istället. Men det är en del av det moderna livet och då är det tur att det finns människor i vårt avlånga land som faktiskt bryr sig om dessa gamla byggnader, ibland till en sådan grad att de enbart vill använda sig av gammalt material och gammal byggnadsteknik.

Värt att renovera för att bevara husens själ.

Bevara husets själ

Det kan kanske vara så att många funderar på varför man beter sig på det här sättet, varför man väljer att ta vägar som är krångligare och svårare när det finns andra och mer moderna, effektivare sätt att renovera på. Men det är just den här folkrörelsen det handlar om, människorna som inte bryr sig om att det går att göra snabbt och effektivt, de bryr sig enbart om att bevara det som är själen i huset, och för många så handlar det om att göra det som det var gjort från början. Vi förstår mycket väl det angreppssättet för det är kanske den ultimata uppvisningen av respekt för den bostad och de människor som i så många år stått och bott där. Handlingen är med andra ord precis lika vacker som resultatet av renoveringen blir.

Det är många som väljer att göra så här med sina gårdar, att verkligen bygga och renovera med kärlek och känsla till huset. Ta bara detta exempel från Åland: http://www.aftonbladet.se/bostadinredning/article12173922.ab