Den klassiska dalagården

Det är något alldeles speciellt över Dalarna. Det är ett landskap som har gett det svenska samhället så otroligt mycket på så många sätt. Här hittar vi klassiska svenska traditioner, här används de klassiska folkdräkterna fortfarande och här värnas det om det vackra och det fina som är Sverige och den svenska naturen och kulturen. Det är med andra ord inte speciellt konstigt att det är många som väljer att vända blickarna mot Dalarna när man vill hitta den där gården som man drömmer om att äga och bo i. Och det finns otroligt många att välja på, om man vet var man ska leta.

Ta bara den här gården som exempel: http://www.expressen.se/leva-och-bo/hemma-hos-5/hemnet/orord-1600-talsgard-i-dalarna-kan-nu-bli-din/. Det är en gård som har anor från 1600-talet, har stått orörd i närmare 70 år och som kan köpas till ett pris som inte skulle göra at någon höjde på ögonbrynen, snarare bli positivt överraskade. Det här är fallet med många gårdar i just Dalarna – fina gårdar med fantastiska byggnader och det där intensiva röda som sitter i lager efter lager i dessa ljuvliga byggnader. Det är lätt att bli dalaromantisk när man tittar på dessa gårdar och det är inte mycket som kan slå den känslan.

Dalagårdar är många till antalet och det finns få ställen som är så bra som Dalarna när man är ute efter att göra det där moderna hemmet, samtidigt som man lever och bor på en gård som har andats många hundra år av mänsklig historia. Det är en ynnest att det idag fortfarande står kvar sådana byggnader i vårt land och som köpare av en dalagård är man lyckligt lottad. För inte enbart får man en underbar grund att bygga ifrån, man får också många års historia på köpet, samtidigt som man bidrar till att bevara den klassiska svenska arkitekturen. Titta bara på det här: