Skånes vackra gårdar

Det är flera platser runt om i landet som har förmågan att visa upp helt underbar arkitektur och en av de platserna är Skåne. Skånes vackra gårdar, de som är mer kända som skånelängor, är kanske något av Sveriges vackraste bostäder. Dessa längor, som har fått sitt namn efter bostädernas långa byggnadssätt, var många gånger huvudbyggnaden på gården där familjen bodde. De är vackra och imponerande byggnadsverk som har blivit väldigt populära i modern tid, framför allt de fina varianterna som finns på skånska Österlen. Ett idag exklusivt område där många av dessa historiska byggnader har renoverats på ett läckert och modernt sätt, alltid med respekt för historien.

Inte bara dalmasar och kullor använder folkdräkt ibland, utan även skåningar.

Det här är ett tydligt exempel på precis det vi menar med äldre byggnader som rustas upp på ett modernt sätt utan att vika en tum på det historiska: http://www.expressen.se/leva-och-bo/hemma-hos-5/hemnet/lyxiga-skanelangan-fran-1850-kan-bli-din/. Det är helt enkelt en massivt stor mangårdsbyggnad som har hela fyra längor, och det gör att man har omkring 560 kvadratmeter boendeyta att förfoga över. Det är också något som blir väldigt tydligt när man idag börjar titta omkring efter gårdar, så väl i Skåne som i övriga landet. Det man hittar, och eventuellt köper, kommer vara byggnader som är stora och erbjuder mycket yta, vilket i sin tur också kan bli en utmaning när det kommer till själva upprustningen och renoveringen. Men med tanke på att priset för en byggnad som har så många år på nacken och inte tagits hand om är lågt, så finns det många gånger ekonomiskt utrymme att lägga bra summor på omfattande renovering.

Vad är det då som lockar oss till att bo på det här sättet, vad är det som är så tilltalande och intressant? Vi tror att det handlar om att vi som art inte hör hemma i storstäderna, utan att det finns en längtan efter naturen eftersom att vi under hela vår historia har brukat den och levt med den. Med andra ord så finns det en inneboende längtan och tradition för oss att bo på det här sättet och vi tror knappast att det är något som kommer att förändras. Gårdslivet kommer att finnas kvar i alla delar av Sverige.